شیوه نامه خدمات غیرحضوری دفاتر اسناد رسمی

در تاریخ 11 اردیبهشت ماه 1403، در راستای اجرای راهکارهای نهم و دهم از ماموریت هفتم قوه قضاییه در سند تحول و تعالی قوه قضاییه، شیوه نامه ای تحت عنوان خدمات غیرحضوری دفاتر اسناد رسمی به تصویب رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور رسید.
ارائه الکترونیکی تمام خدمات ثبتی از طریق سکوی خدمات دیجیتال ثبتی و پنجره ملی خدمات دولت هوشمند، الزام به استفاده از امضای الکترونیکی برای دریافت خدمات ثبتی و ارائه غیرحضوری تمامی خدمات ثبتی قابل ارائه در دفاتر اسناد رسمی، راهکارهای نهم و دهم سند تحول در راستای تحقق ماموریت هفتم قوه قضاییه (حمایت از حقوق مالکیت اشخاص) را شامل می شوند.
برای آشنایی با شیوه نامه خدمات غیرحضوری دفاتر اسناد رسمی تا پایان با کاوش گویا ارقام همراه باشید.
متن شیوه نامه خدمات غیرحضوری دفاتر اسناد رسمی
در اجرای راهکارهای (9) و (10) از ماموریت 7 (مربوط به حمایت از حقوق مالکیت اشخاص) مسند تحول تعالی قوه قضاییه مصوب 7/1/1403 ریاست محترم و عالی قوه قضاییه و با توجه به ظرفیت مقرر در فراز ج ماده 67 قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه کشور و فراز الف از ماده 68 همین قانون، ماده 655 قانون آیین نامه دادرسی کیفری و نیز بند ج از ماده 4 آئین نامه توسعه خدمات الکترونیک دستگاه های اجرائی به شماره 7740/93/206 مورخ 10/6/93 مصوب 1393 شورای عالی اداری و توجه به عمومات قانون تجارت الکترونیک مصوب 1382 برای سهولت و دسترسی سریع همه مردم به خدمات غیرحضوری قابل ارائه در دفاتر اسناد رسمی، شیوه نامه خدمات غیرحضوری دفاتر اسناد رسمی به صورت زیر ابلاغ می شود:
بخش اول: درخواست غیرحضوری تنظیم اسناد رسمی و سایر خدمات ثبتی
- ماده 1- با راه اندازی سامانه خدمات غیرحضوری دفاتر اسناد رسمی در سکوی کاتب، تمام درخواست های تنظیم اسناد رسمی و خدمات ثبتی به دفترخانه توسط این سامانه پذیرش خواهد شد.
- ماده 2- سردفتر موظف است بلافاصله پس از دریافت درخواست نسبت به بررسی پذیرش یا عدم پذیرش درخواست غیرحضوری تنظیم سند یا سایر خدمات ثبتی اقدام نماید.
- تبصره 1- در صورت عدم پذیرش درخواست سردفتر موظف است در اجرای ماده 20 قانون دفاتر اسناد رسمی با بیان علت، مراتب را زیر درخواست مربوطه درج نماید. در این صورت برای متقاضی امکان ویرایش درخواست وجود خواهد داشت.
- تبصره 2- در صورت نقض مدارک یا نیاز به اطلاعات و مدارک تکمیلی، سردفتر موظف است اطلاع رسانی لازم موارد نقض را به صورت کامل زیر درخواست مربوطه به متقاضی اعلام نماید. متقاضی می بایست از طریق سکوی کاتب نسبت به تکمیل مدارک و رفع نقص اقدام نماید.
- تبصره 3- در صورتی که پس از پذیرش درخواست، تنظیم سند و انجام سایر خدمات ثبتی امکان پذیر نباشد، سردفتر باید علت را مطابق تبصره 1 زیر درخواست درج و اعلام نماید.
بخش دوم: تنظیم غیرحضوری اسناد رسمی و سایر خدمات ثبتی
- ماده 3- ثبت تمام اسناد و خدمات ثبتی قابل ارائه با احراز هویت الکترونیک و استفاده از امضای دیجیتال و بدون مراجعه حضوری متقاضی، در دفتر اسناد رسمی امکان پذیر است.
- تبصره: با اعلام سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، اسناد و خدمات ثبتی قابل ارائه هستند و درج از طریق سکوی کاتب تعیین می شود.
- ماده 4- سردفتر بلافاصله پس از احراز هویت الکترونیک از طریق سکوی کاتب و امضای دیجیتال توسط متقاضی یا اصحاب سند، نسبت به تایید نهایی اقدام می نماید.
- تبصره 1- به دلیل اطلاق و عموم واژه “امضاء” در عبارت “امضای شخص یا اشخاص” مندرج در تبصره 1 ماده 7 قانون جامع حدنگار مصوب 1393 به امضای فیزیکی و نیز دیجیتال، تایید نسخه پیش نویس باید توسط اصحاب سند از طریق سکوی الکترونیک خدمات ثبتی (کاتب) انجام شود و ملاک عمل برای اخذ شناسه یکتا توسط سردفتر است.
- تبصره 2- اطلاعات مربوط به تایید الکترونیک متقاضی یا اصحاب سند در نسخه های پشتیبان و نهایی سند درج می گردد.
- ماده 5- پرداخت تمامی هزینه های مربوطه توسط متقاضی، به صورت الکترونیک از طریق سکوی الکترونیک خدمات ثبتی (کاتب) انجام می پذیرد.
- ماده 6- متقاضی ارائه خدمات غیرحضوری، می تواند بعد از پذیرش درخواست نیز در هر مقطعی ادامه فرآیند را به صورت حضوری در همان دفترخانه پیگیری و انجام دهد. در این صورت هزینه های وصولی بابت ارائه خدمات غیرحضوری مسترد نخواهد شد.
- ماده 7- فرآیند اطلاع رسانی خدمات موضوع این شیوه نامه از طریق سکوی کاتب انجام می پذیرد.
- ماده 8- نظارت بر اجرای صحیح این شیوه نامه بر عهده معاونت امور اسناد، معاونت توسعه فناوری و خدمات الکترونیک ثبتی، دفتر مدیریت عملکرد و بازرسی و کانون سردفتران و دفتریاران می باشد.
حسن بابائی، معاون رئیس قوه قضائیه و رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، شماره: 23710/1403، تاریخ: 11/02/1403
لزوم ارائه خدمات غیرحضوری در دفاتر اسناد رسمی
از آنجایی که در حال حاضر بسیاری از سازمان ها و نهادهای مختلف، حداقل بخشی از خدمات خود را به صورت غیرحضوری انجام می دهند، شیوه نامه ارائه خدمات غیرحضوری دفاتر اسناد رسمی، اقدام بسیار مهمی بود که در زمینه ارائه خدمات دفاتر اسناد رسمی به صورت غیرحضوری انجام شد. کانون سردفتران و دفتریاران و سازمان ثبت اسناد و املاک کشور با عملیاتی کردن این شیوه نامه می توانند خدمات قابل ارائه را به صورت غیرحضوری به عموم شهروندان ارائه دهند.
به این ترتیب فرآیندهای برخی از خدمات و اسناد ثبتی مانند تعهدنامه های غیرمالی، عزل و استعفای وکیل و اقرارنامه های مربوط به آن ها، وکالت های کاری و … به صورت کامل و یا حداقل بخشی از آن ها از طریق سکوی خدمات غیرالکترونیک (کاتب) و به صورت غیرحضوری ارائه می شود.
الزام استفاده از امضای الکترونیکی برای دریافت خدمات ثبتی
با توجه به شیوه نامه خدمات غیرحضوری دفاتر اسناد رسمی، افراد و یا کسب وکارها می توانند از این شرایط ایجاد شده بهترین استفاده را داشته باشند. با توجه به بخش دوم – ماده سوم، باید برای استفاده از خدمات ثبتی به صورت آنلاین و غیرحضوری، احراز هویت انجام شود. برای تایید اسناد الکترونیکی نیز امضای دیجیتال لازم است.
با توجه به فعالیت های دولت در دو دهه اخیر در راستای ارائه خدمات به صورت الکترونیک، زمان مناسب برای بهره مندی تمام افراد جامعه از این فناوری فرا رسیده است. شما می توانید اطلاعات لازم را درباره امضای الکترونیکی دریافت خدمات ثبتی از کارشناسان کاوش گویا ارقام دریافت کنید.
جمع بندی
امروزه ارائه اکثر خدمات به نوعی در حال تحول هستند تا بتوانند فرصت دسترسی سریع و آسان را برای متقاضیان و مشتریان خود فراهم کنند. قوه قضائیه نیز در زمینه ماموریت های مهم خود در حمایت از حقوق مالکیت اشخاص اقدام بسیار مهمی را انجام داده است. با این اقدام، امکان دسترسی به خدمات غیرحضوری دفاتر اسناد رسمی فراهم شده است.
شما در این مقاله از کاوش گویا ارقام با شیوه نامه خدمات غیرحضوری دفاتر اسناد رسمی آشنا شدید و پی بردید که این شیوه نامه چگونه می تواند موجب ارتقاء میزان رضایتمندی متقاضیان شود.