حسابرسی بیمه چیست؟


حسابرسی بیمه و یا به اصطلاح حسابرسی تأمین اجتماعی در زندگی کارگران و کارمندان و کسانی که به صورت اجباری بیمه می شوند، از اهمیت بسیاری زیادی برخوردار است. زیرا پرداخت حق بیمه راهکاری مهم به منظور برخورداری و بهره مندی از خدمات تأمین اجتماعی و تامین معاش و سلامت بیمه شدگان و خانواده های آن ها به حساب می آید.


در همین راستا بازرسی بیمه ای در سازمان تأمین اجتماعی به منظور شناسایی و تأمین حقوق بیمه ای کارگران و کارمندان انجام می شود.
حسابرسی بیمه تأمین اجتماعی با دو هدف اصلی انجام میشود :


1. اطمینان از رعایت حقوق بیمه ای کارکنان کارگاه ها توسط کارفرمایان:


این موضوع با رسیدگی به اسناد و مدارک مربوط به حقوق از جمله لیست بیمه تأمین اجتماعی و گاهی اوقات لیست مالیات حقوق کارکنان کنترل میگردد.

2. اطمینان از اجرای قانون تأمین اجتماعی بابت قراردادها و حق الزحمه ها :


بر اساس قانون تأمین اجتماعی، کارفرما یا نماینده وی باید اسناد و مدارک درخواستی را در اختیار رسیدگی کنندگان قرار دهد. رسیدگی کننده هم ضمن تطابق اطلاعات ارائه شده با قوانین و مقررات تأمین اجتماعی، درستی یا نادرستی موارد را بررسی میکند. حق الزحمه پرداختی به افرادی غیر از بیمه شدگان شرکت (کارکنان) مشمول بیمه تأمین اجتماعی است و کارگاه ها باید در زمان پرداخت، این موضوع را در نظر بگیرند. رسیدگی کنندگان برای بررسی درستی یا نادرستی این موارد، قراردادها، پرداخت های کارمزد، فاکتورهای کارمزدی و صورتحساب های دارای کارمزد را بررسی میکنند.

‎موضوع رسیدگی بیمه ای به تفصیل در ماده ۴۷ قانون تأمین اجتماعی مطرح شده است. متن کامل این ماده را در ادامه مرور می کنیم:

ماده ۴۷ قانون تأمین اجتماعی: کارفرمایان مکلفند صورت مزد و حقوق و مزایاى بیمه شـدگان، همچنـین دفاتر و مدارک لازم را در زمان مراجعـه بـازرس سـازمان، در اختیار او بگذارنـد. بازرسان سازمان مى توانند از تمام یا قسمتى از دفاتر و مدارک مذکور، رونوشـت یـا عکس تهیه و براى کسب اطلاعات لازم به هر یک از رؤسا و کارمنـدان و کـارگران کارگاه و مراجع ذیربط مراجعه نمایند. بازرسان سازمان حـق دارنـد کارگـاه هـاى مشمول قانون را مورد بازرسى قرار دهند و داراى همان اختیارات و مسؤولیت هـاى مذکور در مواد ۵۲ و ۵۳ قانون کار خواهند بود. نتیجه بازرسى حداکثر ظرف دو ماه از طرف سازمان به کارفرما اعلام خواهد شد.


انواع بازرسی بیمه:


1. بازرسی کارگاه ها : این بازرسی به دلیل شناسایی نیروهای مولد و کارگران می باشد.

2. بازرسی دفاتر قانونی : این بازرسی نوعی حسابرسی بیمه ای از دفاتر قانونی می باشد.
بازرسی بیمه ای در اصل حسابرسی هزینه ای است در صورتی که در ممیزی مالیات، بازرسی در بخش درآمدهای یک شرکت یا بنگاه اقتصادی صورت می پذیرد. در واقع حسابرسی مالیاتی، حسابرسی درآمدی است و در نهایت هزینه ها از درآمدهای بنگاه اقتصادی کسر می گردد.

در حسابرسی بیمه ای با بازرسی دفاتر قانونی، هزینه های مربوط به کار در نظر گرفته شده و سایر درآمدها و هزینه های مؤسسه در نظر گرفته نمی شوند.

حسابرسی بیمه ای یا حسابرسی قانونی، مدارک یک سال شرکت را بررسی کرده و هرگونه بدهی باقی مانده از عدم پرداخت بیمه را محاسبه و منظور می کند و بدهی کارفرما در زمینه بیمه تعیین شده و بعد از آن به مدت یک ماه به کارفرما فرصت داده می شود تا بدهی مربوطه را پرداخت نماید. چنانچه کارفرما از پرداخت بدهی بیمه ای خود خودداری کند و یا در پرداخت آن تأخیر کند، بابت هر ماه تأخیر در پرداخت بدهی بیمه خود، به میزان 2% جریمه خواهد شد.


موارد مشمول حسابرسی بیمه ای:


1. تمامی مبالغی که به منظور حقوق و دستمزد و مزایای قانونی به کارگران و کارمندات تعلق می گیرد.


2. مبالغی که به پیمانکاران پرداخت می شود به اضافه مفاصا حسابی که از تأمین اجتماعی گرفته نشده است.


3. هر گونه مبلغی که به افراد حقیقی و حقوقی به عنوان حق الزحمه پرداخت شود .


شایان ذکر است، مواردی نیز وجود دارد که جزو استثنائات بوده و حق بیمه به آن ها تعلق نمی گیرد.

از مشکلاتی که در این زمینه وجود دارد، این است که بسیاری از کارفرمایان دفاتر قانونی نداشته و تصور می کنند نبود این دفاتر به نفع آنان بوده و در زمان حسابرسی بیمه ای مبالغ کمتری را به عنوان حق بیمه خواهند پرداخت.

در حقیقت، این تصور کاملاً اشتباه است و حق بیمه پرداختی آنان با استفاده از اطلاعات مالیاتی که از طریق استعلام از سازمان امور مالیاتی بدست می آید، محاسبه و اخذ می گردد. چه بسا با وجود دفاتر قانونی حق بیمه پرداختی آنان کمتر از زمانی خواهد بود که دفاتر قانونی ندارند.

شرکت ها و مؤسسات بزرگ برای انجام امور خود نیاز به حسابرسان خبره دارند و با سپردن امور خود به حسابرسان مجرب و با انجام پیش حسابرسی، قادر خواهند بود میزان دقیق مبالغ بیمه خود را مشخص کرده و حق بیمه بیشتری از موارد قانونی نپردازند و همچنین از به وجود آمدن جرائم مالیاتی جلوگیری کنند و مبالغ حق بیمه را تا حد بسیار زیادی کاهش دهند.


در حسابرسی بیمه ای مدارک و اسناد چند سال مورد رسیدگی قرار میگیرد ؟


در سال های گذشته دفاتر مربوط به 10 سال ما قبل کارگاه ها مورد رسیدگی قرار میگرفت و همین موضوع باعث ایجاد دردسرهای زیادی برایکارفرمایان و کارگاه ها میشد تا اینکه این مدت به آخرین دوره مالی یعنی یکسال محدود شد

شرکت حسابداری کاوش گویا ارقام با بهره مندی از دانش حرفه ای و کارشناسان مجرب خود می تواند برای شما عملیات پیش حسابرسی بیمه را انجام داده و ریسک ناشی از پرداختن حق بیمه ای بیش از اندازه تعیین شده در قانون توسط شما را مرتفع نماید و از به وجود آمدن جرائم مالیاتی جلوگیری کند. برای اطلاعات بیشتر و مشاوره در زمینه حسابرسی بیمه، مسائل و موارد بیمه ای، بیمه کارگری، حق بیمه، اطلاعات راجع به تأمین اجتماعی و مسائل قانون کار و استخدام و یا مشاوره مالی و مالیاتی رایگان کافی است با ما در تماس باشید تا از خدمات ما بهره مند شوید.

لوگوی سازمان تامین اجتماعی

خدمات بیمه و تامین کاوش گویا ارقام

انجام پیش حسابرسی بیمه، بررسی های کارشناسی در راستای حصول اطمینان از رعایت حقوق بیمه ای کارکنان کارگاه ها توسط کارفرمایان و اطمینان از اجرای قانون تامین اجتماعی بابت قراردادها و حق الزحمه ها.